Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
20.7.2012, Jan Vítek, aktualita
Společnost MSI si pro náročné uživatele využívající vodní chlazení připravila novou grafickou kartu Radeon HD 7970 GHz Edition Lightning, která je reakcí na příchod nejdříve GeForce GTX 680 a poté i Radeonu HD 7970 GHz Edition, které zastínily...
MuadDib (85) | 22.7.201216:32
V AMD by měli konečně vydat nějakou normu, jak pro bloky vodního chlazení na své procesory, tak i pro bloky vodního chlazení na své grafické karty.
Konečně by tak mnozí výrobci mohli bez obav ­(u spotřebitelů­) vydávat v konečném důsledku levnější vodou chlazené komplety, u nichž by bylo možné ušetřit na tom jinak zbytečném chladiči s teplovodivými ­(výparnými­) trubičkami.
Stejně by bylo možné ušetřit na chladičích pro procesory, a navíc by se tím podpořilo i celé odvětví vodního chlazení, protože jakmile bude k existovat nějaká norma, pak odpadnou i výše zmiňované obavy uživatelů z možné nekompatibility, což odrazuje i výrobce.
Vodní chlazení má totiž největší přínos, když se jim chladí „celý počítač“. Nynější procesorové komplety s vodním chlazením jsou ovšem spíše takovým ustrnutím na půl cestě v úvozu, jelikož jsou nerozšiřitelné: mají obvykle příliš slabé čerpadlo a příliš malý radiátor, který ovšem navíc může překážet v dodatečnému osazení dalšího, tudíž může nakonec skončit i jako nadbytečný.
Každá norma musí mít někoho, kdo bude dohlížet na její dodržování, kdo i bude zastřešovat, nu a vznik takové normy by měl být především v zájmu AMD, jelikož mu pomůže získat největší výhodu; zároveň by vytvoření takové normy mělo být bez nejmenších potíží, jelikož AMD má jedinečné postavení v tom, že je velkým výrobcem jak výkonných procesorů, tak i výkonných grafických karet ­(což ani Intel, ani Nvidia nemají­). ­(Schválně píši „výkonných“ – tedy takových, které má smysl chladit vodním chlazením – což Intelova šoupátka rozhodně nejsou, byť je stále největším výrobcem grafik.)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.